Film/TV 2012

Hans Gedda är en av Sveriges mest framstående fotografer. I svartvita, oftast kvadratiska format har han porträtterat personligheter som Nelson Mandela, Evert Taube och Kung Carl Gustav. Några bilder har blivit ikoner, bilder som de flesta av oss känner igen – långt fler än de som känner till Hans Gedda.

Filmaren Charlie Drevstam är själv också stillbildsfotograf och har inspirerats av Hans Geddas bilder. De senaste åren har det varit tyst kring Hans Gedda och Charlie bestämde sig för att ta reda på varför. Filmen är inte bara ett porträtt av landets främste porträttör utan också en berättelse om livets vägval, yrkesmässigt och i relation till familj och barn. Filmen är en nära skildring av en av Sveriges största fotografer, som ändå är något av en doldis.

Charlie Drevstam fotograferade konstnärsduon Bigert och Bergströms filmer “Last Supper” och “Life Extended”, som båda har sänts i K special. Med “Geniet från Flen” gör han sin regidebut. Filmmusiken är specialskriven av Weeping Willows, som för övrigt också har fotograferats av Hans Gedda.

Sändningstider K special:
Geniet från Flen – Hans Gedda

SVT2 fre 24 feb 2012 kl 20.00
SVT2 sön 26 feb 2012 kl 12.30
SVT2 ons 29 feb 2012 kl 23.40

Filmen finns även tillgänglig på SVT Play t om den 25 mars 2012.